tips bij het kopen van brillenkoordjes
banner11908

TIPS bij het kopen van brillenkoordjes

De koordjes zijn geschikt voor alle brillenpoten, zowel voor dikke als dunne poten. 
 

Draagadvies rubberen lusjes:

* schuif het rubberen lusje om de poot van de bril heen en duw dan het metalen ringetje aan.
* schuif daarna het open gedeelte van het rubberen lusje ook over de poot van de bril heen
* beide kanten van het rubber lusje zitten nu over je brilpoot heen en
* afhankelijk van de breedte/ dikte van je poot kun je eventueel het rubbertje er nog een keer erom heen doen
* controleer of de rubbertjes goed vast om je poten heen zitten, zodat je je bril niet meer kunt verliezen          
   


   


Zo kan het ook: het koordje bevestig je in het scharnier, je doet je bril dicht en je bril hangt dan zo aan je koordje. Schuif het metalen stukje zo ver mogelijk naar je bril toe, zodat het stevig vast zit (dit kan niet bij alle brillen op deze manier). Te zien op de onderstaande foto.Een andere mogelijkheid om je bril altijd bij je te hebben:

Koop een brillenkoordje zonder lusjes, maar met een ring of iets dergelijks, waar je bril in komt te hangen. Je bril hangt dan naar beneden en is altijd gesloten, met de glazen naar de voorkant of andersom. Je bril kun je dan gewoon los opzetten, zonder dat er een koord aan je bril bevestigd is. Veel van deze koordjes zijn verstelbaar, voorzien van twee schuifknopen aan de achterkant in je nek, waarmee je de ring dan op de gewenste hoogte kunt hangen.  

     
   
Lengte van de brillenkoordjes:

Alle brillenkoordjes zijn standaard rond de 65 cm. lang, wat voor de meeste mensen lang genoeg is. Meestal is er bij het bestellen een mogelijkheid om een langer koordje te kiezen, als je dit zou willen. Meten kun je zelf: hang een touwtje om je nek met een denkbeeldige bril eraan. Houd er rekening mee waar je de rubbertjes op de brillenpoten zet en meet dan dit touwtje. Niet te lang maken, want anders zwiept je bril alle kanten uit en wordt de kans op beschadiging van het glas daardoor groter. 

Soorten brillenkoordjes en soepelheid van de koordjes:

De brillenkoordjes die van rond rundleer zijn gemaakt, kunnen soms in het begin wat stugger zijn. Het leer wordt meestal na verloop van tijd wel iets soepeler, maar blijft toch aan de stugge kant, voornamelijk bij de koordjes met een diameter van 2 of meer mm. Het hangt ook af van de dikte van het leer: hoe dikker de diameter, hoe stugger, maar vaak staat een dikker koordje wel stoerder bv bij mannen! De brillenkoordjes van rond gevlochten (rund)leer met een diameter van 3 mm zijn redelijk soepel en heel sterk: dus goed geschikt voor intensief dagelijks gebruik.

Rond rundleer van 1 mm doorsnede is heel flexibel en fijn, maar wel wat kwetsbaarder dan de koordjes van 1,5 en 2 mm. Het koordje van 2 mm kan soms wel wat stugger zijn, maar het is ook wel sterk.

Daarnaast zijn er een aantal platte gevlochten rundleren koordjes (vanaf 3 mm tot 5 mm breed), die flexibel en soepel zijn, ook omdat ze gevlochten en dun zijn. Mocht je het nog niet soepel genoeg vinden, "verkruimel" het leer tussen beide handpalmen, zodat het soepel wordt door het kneden.

Nappaleer zit ook in de collectie: dit is modieus, in verschillende kleuren, prints en maten, zowel rond als plat, maar nappaleer is wel wat kwetsbaarder als rundleer. De platte koordjes van nappaleer van 3 mm breed zijn dubbel stitched (=dubbel gevouwen en gelijmd) , dun, modern, maar meer geschikt voor een zonnebril en niet echt voor intensief dagelijks gebruik. Bovendien als je veel zweet, wat mannen meer doen dan vrouwen, kan de lijm van deze koordjes sneller loslaten. De ronde nappa leren koordjes van 3 mm zijn uiteraard wel heel sterk en geschikt voor dagelijks gebruik

Als er bij de info staat PU leer, dan is dit koordje gemaakt van een synthetisch materiaal, dus is het kunstleer, wat vrijwel niet te onderscheiden is van echt leer, maar er komt in elk geval geen enkel dier aan te pas. 

Dan zijn er nog de brillenkoordjes van (kunst)suede, plat, 3 mm bij 1 mm Deze koordjes zijn erg soepel, maar de kleur van het leer kan op den duur ook wat vervagen onder invloed van licht. Het echte suede is altijd wat minder sterk, omdat het gemaakt is van de binnenhuid en niet van de buitenhuid (zoals de andere leren koordjes).  

Een overzicht van alle soorten leer die Atelier Geejee gebruikt vindt je hier: soorten-leer. Voor het onderhoud van het leer klik je door naar tips en trucs.

De brillenkoordjes met rocailles (dit zijn kleine glaskraaltjes van ongeveer 2 tot 4 mm) zijn wel iets zwaarder dan de waxkoordjes of de dunne leerkoordjes, maar ze zijn wel flexibel. Een aantal zit in de vaste collectie (dus bij te bestellen). Dan bedoel ik de koordjes in blauwtinten, zwart/grijs combinatie, groentinten enz.  Een aantal andere brillenkoordjes met rocailles worden eenmalig gemaakt, maar dit staat er duidelijk bij, als ze maar 1 keer worden gemaakt.

De metalen koordjes zijn erg licht, soepel en sterk en in diverse kleuren te verkrijgen. Zowel in schakeltjes als in bolletjes. Ook weer in diverse maten, met of zonder versiering.

In de collectie met de unieke brillenkoordjes staan koordjes, die maar eenmalig gemaakt worden. Er staan diverse soorten in, met metaal of leer, met diverse versieringen zoals kraaltjes, natuursteen, kleine kristalletjes, enz. Ook zijn er koordjes met onderaan een ring, waar je je bril in kunt hangen. 

Er zijn ook koordjes van andere syntetische materialen (behalve PU leer) zoals bv de koordjes van gekleurd geweven band/ stof.

Verder zijn er koordjes van Aztec koord, de Ibiza koordjes, in verschillende kleurstellingen en uitvoeringen.

De brillenkoordjes die van waxkoord zijn gemaakt, zijn heel erg soepel en licht om te dragen. Ze zijn van katoen. Of rond, of plat, in diverse maten. Het is een natuurproduct, maar het nadeel is dat ze snel vies kunnen worden bij regelmatig dragen. Bovendien zal bij waxkoord onder invloed van licht de kleur vervagen. Ze zijn wel goedkoop en zo kun je in elk geval proberen of zo'n koordje wat voor je is.

In principe kunnen de rubber lusjes wel een jaar of langer meegaan, maar mocht er één kapot gaan, dan kun je zelf een nieuw lusje opnieuw bevestigen, zodat je je brillenkoord weer gewoon kunt gebruiken. Losse lusjes zijn overigens ook op deze site te koop: https://ateliergeejee.nl/rubber-lusjes/ . Hoe je ze moet bevestigen, kun je vinden bij het artikel "losse brillenlusjes", te vinden in het blog (doorklikken naar het blog onderaan de home pagina).

De brillenkoordjes zijn ook op maat te bestellen: zowel wat betreft lengte, met en/of zonder versieringen. Je kunt zelf uitmeten met een touwtje hoe hoog jij je bril wilt laten hangen. Wat betreft de versieringen: die zijn wisselend. Let op: op maat gemaakte brillenkoordjes, die je bestelt, zijn niet te ruilen!

Hoe je een schuifkoord kunt maken, zie je op de volgende beschrijving en de foto's laten zien hoe je dit moet doen. Klik even door naar SCHUIFKNOOP 

Om te zien hoe je brillenkoordjes van leer en sieraden het beste kunt onderhouden: klik HIER
 


 
 
Heb je nog vragen, aarzel dan niet, pak de telefoon en bel/ app en/of mail me!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN