onderhoud leren brillenkoordjes en sieraden
banner11908

onderhoud koordjes en sieraden

Onderhoud van (leren) brillenkoordjes om ze zo lang mogelijk mooi te houden

 • Doe altijd voorzichtig met een brillenkoordje: het blijft een soort sieraad en trek niet te hard aan de rubbertjes: behandel het koordje dus met "care" 
 • Leer kan reageren op zweet: dubbel gelijmd leer laat makkelijk los bij veel zweet in de nek bv. Dus zweet je veel, koop dan een dikker koordje wat niet gelijmd is
 • Leer kan hard worden of gaan barsten als het lang in de zon ligt. Of het gaat verkleuren. Leg het dan ook niet in de zon als je het koordje niet gebruikt. En berg het leren koordje op als je het langere tijd niet gebruikt in een donkere omgeving (een lade of iets dergelijks)
 • Ook sommige geverfde zoetwaterpareltjes en halfedelsteentjes van jade kunnen gaan verkleuren aan daglicht of door de zon. Gebruk je ze niet, leg ze dan weg in het donker om verkleuring te voorkomen
 • Geef leer een likje (olijf)olie als het leer per ongeluk toch te droog is geworden om het weer zachter te maken
 • Leer kan nog wel eens "gewild" zijn door huisdieren, die erop willen gaan knagen, als ze het brillenkoordje te pakken kunnen krijgen. Leg het koordje dan ook goed hoog weg, zodat je huisdieren er niet bij kunnen komen. 
 • De handgemaakte k​​oordjes van Atelier Geejee zijn niet bedoeld om er mee te gaan sporten. Koop daarvoor een speciaal sportkoordje, wat daar ook voor is gemaakt
 • Doe voorzichtig bv met werken in de tuin of als je aan het klussen bent. Je blijft snel hangen met een koordje, wat daardoor snel kapot getrokken kan worden
 • Kijk regelmatig even naar het ringetje waarmee je koordje aan het rubbertje is bevestigd. Zit dit nog goed dicht? Zo niet, pak een tangetje en buig het ringetje weer goed dicht
 • Wordt het metalen kapje vies, geef het dan een lik met zilverpoetsmiddel, zodat de kleur weer terug komt en het vuil eraf gaat. Goed uitpoetsen!
 • Vervang op tijd de rubbertjes
 • Zijn de schuifknopen los gegaan, kijk op de site hoe je deze opnieuw in je koordje kunt maken, zie je HIER


 Onderhoud van sieraden
 

 •  Doe je al je sieraden af als je gaat slapen
 • Warmte, vocht en cosmetica zijn niet goed voor sieraden die niet gemaakt zijn van edelmetaal. Zorg dat je sieraad absoluut niet in contact komt met vocht. Ga er dus ook niet mee onder de douche. Vloeibare stoffen, zoals water, haarlak, parfum en alcohol beschadigen je sieraad. Het zorgt ervoor dat de metalen dof worden en eerder slijten. Doe dus alles af als je gaat douchen of zwemmen en doe je make-up en parfum op voordat je je iets om doet. Laat parfum ook altijd eerst even goed drogen en bewaar sieraden niet in de badkamer.
 • Sieraden houden niet van zweet. Zweet tast de metalen en gebruikte materialen aan. Doe daarom alles af als je gaat sporten.
 • Als metalen onderdelen of verzilverde onderdelen of 925 zilver verkleurt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, of een speciaal daarvoor geschikt zilverpoetsdoekje. Nog een simpeler manier is het voorwerp leggen in een bakje met water en zilverfolie op de bodem. Voeg wat soda toe en alles wordt weer blikkend schoon! Note: Atelier Geejee verkoopt vrijwel geen echt zilver: wel verzilverd en dit laagje zilver gaat er op den duur van af. Hoe lang dit laagje "goed" blijft, is moeilijk te zeggen, dat is ook weer afhankelijk van bovengenoemde items (water, zweet enz vermijden), hoe vaak je iets draagt (elke dag bv).
 • De zuurtegraad van de huid tast onedel metaal aan, waardoor het op den duur zal verkleuren, ook zilver dus. De zuurtegraad is van elke persoon anders. Daardoor zullen bij de ene persoon metalen onderdelen sneller verkleuren dan bij de ander. Ook eventueel gebruik van medicijnen is van invloed op dit proces. Helaas kun je hier niks aan doen of veranderen.
 • Pas op: heb je een pacemaker, gebruik dan geen metalen magneetsloten: want dit geeft moeilijkheden!!
 • Los maken van magneetsloten: je schuift beide delen los van elkaar, dus trek de magneet niet los!
  Memory wire armband omdoen: wikkel de armband rustig om je arm, volg de wiredraad, zodat alle wikkels rond je pols komen te zitten. Met afdoen doe je precies hetzelfde, maar dan andersom.
 • RVS sieraden of stalen sieraden hebben geen onderhoud nodig. Ze zijn 100% anti-allergisch, dus kloppende, rode oorlellen zijn verleden tijd. Wel uitkijken dat de RVS sieraden niet al te veel met water in aanraking komen, want op den duur slijt dan het bovenste laagje chrome eraf en kan er toch enige roestvorming ontstaan. Ga er dus niet mee zwemmen en/of douchen, zo houd je alles in elk geval heel lang mooi.
​​Handigheidje bij het omdoen van een armband: als je alleen bent en je hebt moeite met het omdoen van een armbandje: trek een paperclips uit elkaar, zodat je twee lussen over houdt. Een boven en een beneden. Doe de ene lus door de armband aan de kant van het oogje en houdt het andere eind van de clip vast in je hand. Het slotje kun je nu makkelijk met je andere hand door het oogje halen en de paperclip kun je daarna verwijderen. Klaar is de klus!


Onderhouden van sieraden, gemaakt met/van polymeer klei

 • Als polymeerklei dof wordt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, zodat de klei weer gaat glanzen. Polymeerklei is overigens wel waterbestendig en kleurvast. Meestal is de polymeerklei afgelakt, dan hoef je er niets aan te doen.

 • Polymeerklei is in principe vrij sterk, maar een “open” armband (dus een armband van fimoklei met opening) moet je niet te ver open buigen, anders knapt deze door de spanning die erop wordt gezet. Doe je armband met beleid om, trek het niet uit elkaar, maar buig de einden voorzichtig van elkaar af ( in lengte van je arm en hand) en probeer de armband dan voorzichtig en met beleid om te doen op het smalste stuk van je pols. Overigens kun je een armband van polymeerklei rustig op de grond laten vallen, dan gebeurt er niets. 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN