tips bij het kopen van brillenkoordjes

TIPS bij het kopen van brillenkoordjes

Tips bij het kopen van brillenkoordjes
en verder naar beneden op de pagina: klik door naar andere tips en trucs, alle gebruikte soorten leer en hoe maak ik een schuifknoop, hoe zet ik een nieuw rubbertje aan mijn brillenkoordje

Bij het kopen: Kijk eerst even wat voor brillenpoten je hebt!!!  Want er zijn diverse mogelijkheden om je rubbertje van het brillenkoord vast te zetten aan je bril. Soms direct in je scharnier, soms direct aan je poot en soms is een (doorzichtig of gekleurd) mini elastiekje nodig. Of je kiest voor een totaal andere oplossing: je hangt je bril in een open ring (zie hieronder).  Met het elastiekje kan het eigenlijk altijd en het voordeel is dat je zelf niet tegen je koordje aan zit te kijken. 

Hieronder is op foto's te zien, hoe je het rubbertje van het brillenkoord kunt bevestigen bij een bril met open scharnieren. Of je open scharnieren hebt, kun je zien, als je de bril dicht doet. Vallen je rubber lusjes  netjes in de opening, dan zitten ze goed. Kijk maar even naar de foto's hieronder.   


          


Ook kun je op bovenstaande bril een doorzichtig heel klein en dun mini elastiekje op de brillenpoten zetten. Draai het elastiekje zo strak mogelijk om beide poten heen en schuif ze op de voor jou gewenste plaats. De lusjes komen nu bv. halverwege de poten van de bril en het elastiekje (daar waar de witte streepjes staan op de foto)  dient als "stop" voor het rubbertje. Dit kleine mini elastiekje heeft een diameter van 12 mm en is 8 x om de poot van de bril gewikkeld. Voordeel van deze bevestiging is, dat de rubbertjes niet meer aan de voorkant van de bril komen, maar veel verder naar achter op je brillenpoten (en dus wat verder naar je oren), waardoor je ook zelf niet meer tegen het koordje aan kijkt. Kijk maar naar de onderstaande foto's. Zeker, als er versiering aan zit, is dit prettiger om te dragen en het staat mooier, want de kleine elastiekjes zijn vrijwel niet te zien! Je bril blijft gegarandeerd goed zitten, zolang die elastiekjes er zitten. Ik doe het zelf al tijden zo, het werkt prima. Bovendien zijn deze elastiekjes zo klein, dat je ze amper ziet zitten.


      
Bij de onderstaande brillen (geldt dus voor alle brillen met gladde poten) kun je eigenlijk alleen maar met de dunne mini elastiekjes werken. In het scharnier, wat helemaal sluitend is als de bril open is, zal het rubbertje niet passen. Het rubbertje alleen om de poten doen, werkt vaak niet, omdat het dan snel gaat schuiven en er zelfs soms af valt. De kans dat je bril op de grond valt of dat je je bril verliest is dan ook groot. Dus doe aan een soortgelijke bril de elastiekjes, zoals boven is omschreven, dan kun je hier ook alle brillenkoordjes met rubbertjes aan doen. De elastiekjes kun je op de site los erbij kopen https://ateliergeejee.nl/losse-rubber-lusjes/, maar je kunt ze ook zelf bij de drogist gaan kopen of elders online bestellen. Gebruik bv een klein elastisch (rasta) haarelastiekje, of een mini elastiekje, de grootte van het elastiekje hangt ook af van hoe dik je brillenpoten zijn. De haarelastiekjes zijn in allerlei kleuren te koop bij drogist of bij een kapper of bij Atelier Geejee. Op de foto zitten ze aan de kant waar de witte streepjes staan. 

Wat je ook kunt doen, is een totaal ander brillenkoordje kopen. Dit zijn de koordjes die om je nek gaan met en een grote ring hebben, waarin je de poot van de bril kunt hangen. Veel van deze koordjes zijn door Atelier Geejee ook nog voorzien van twee schuifknopen aan de achterkant in je nek, waarmee je de ring dan op de gewenste hoogte kunt hangen.  

Hoe je de rubbertjes en de ringetjes aanhecht en/of verwijderd, staat beschreven in
 tips en trucs

    
Alle brillenkoordjes zijn tussen de 60 en 70 cm. lang. Is dit afwijkend, dan staat dit bij de info onder de foto vermeld.  

Soorten brillenkoordjes en soepelheid van de koordjes:

De brillenkoordjes die van
waxkoord zijn gemaakt, zijn heel erg soepel en licht om te dragen. Ze zijn van katoen. Of rond, of plat, in diverse maten. Het is een natuurproduct, maar het nadeel is dat ze snel vies kunnen worden bij regelmatig dragen. Bovendien zal bij waxkoord onder invloed van licht de kleur vervagen. Ze zijn wel goedkoop en zo kun je in elk geval proberen of zo'n koordje wat voor je is.

De brillenkoordjes die van leer zijn gemaakt, kunnen in het begin wat stugger zijn. Het leer wordt wel iets soepeler, maar blijft toch aan de stugge kant, voornamelijk bij de koordjes met een diameter van 2 mm. Het hangt ook af van de dikte van het leer: hoe dikker de diameter, hoe stugger, maar vaak staat een dikker koordje wel stoerder bv bij mannen! De brillenkoordjes van (rund)leer met een diameter van 3 mm zijn redelijk soepel, waarschijnlijk omdat het gevlochten koordjes zijn. Daarnaast zijn er een aantal platte gevlochten leren koordjes, van 3 mm en van 5 mm breed, die flexibel zijn, waarschijnlijk omdat ze gevlochten en dun zijn. Leer van 1 mm doorsnede is heel flexibel en fijn, maar wel wat kwetsbaarder dan de koordjes van 1,5 en 2 mm. Het koordje van 2 mm kan soms redelijk stug zijn, maar het is ook heel sterk. Nog een mogelijkheid is om te kiezen voor nappa rundleren koordjes, die zijn flexibel en sterk. Deze zijn zowel in effen kleuren als modieuze prints. De gevlochten leren koordjes (bv met een diameter van 3 mm), zijn stoer, onverslijtbaar en ze zijn ook nog redelijk flexibel. Meestal kiezen mannen voor dit brillenkoordje. Er zijn ook smalle gevlochten rundleren koordjes van 5 mm, die heel soepel en zacht zijn. 
Als er bij de info staat PU leer, dan is dit koordje gemaakt van een synthetisch materiaal, dus is het kunstleer, wat vrijwel niet te onderscheiden is van echt leer, maar er komt in elk geval geen enkel dier aan te pas. 
Dan zijn er nog de brillenkoordjes van (kunst)suede, plat, 3 mm bij 1 mm Deze koordjes zijn erg soepel, maar de kleur van het leer kan op den duur ook wat vervagen onder invloed van licht. Echt suede is altijd wat minder sterk, omdat het gemaakt is van de binnenhuid en niet van de buitenhuid (zoals de andere leren koordjes).  

Een overzicht van alle soorten leer die Atelier Geejee gebruikt vindt je hier:
soorten-leer. Voor het onderhoud van het leer klik je door naar tips en trucs.

De brillenkoordjes met rocailles (dit zijn kleine glaskraaltjes van ongeveer 2 tot 4 mm) zijn wel iets zwaarder dan de waxkoordjes of de dunne leerkoordjes, maar ze zijn wel flexibel. Een aantal zit in de vaste collectie (dus bij te bestellen). Dan bedoel ik de koordjes in blauwtinten, zwart/grijs combinatie, groentinten enz.  Een aantal andere brillenkoordjes met rocailles worden eenmalig gemaakt, maar dit staat er duidelijk bij, als ze maar 1 keer worden gemaakt.

De metalen koordjes zijn erg licht, soepel en sterk in in diverse kleuren te verkrijgen. Zowel in schakeltjes als in bolletjes. Ook weer in diverse maten, met of zonder versiering.

In de collectie met de unieke brillenkoordjes staan koordjes, die maar eenmalig gemaakt worden. Er staan diverse soorten in, met metaal of leer, met diverse versieringen zoals kraaltjes, natuursteen, kleine kristalletjes, enz. Ook zijn er koordjes met onderaan een ring, waar je je bril in kunt hangen. 

Er zijn ook koordjes van andere syntetische materialen (behalve PU leer) zoals bv een koordje van gekleurd geweven band.

In principe kunnen de rubber lusjes wel een jaar of langer meegaan, maar mocht er één kapot gaan (je blijft bijvoorbeeld ergens achter hangen en het plastic lusje kan dan kapot gaan), dan kun je zelf een nieuw lusje opnieuw bevestigen, zodat je je brillenkoord weer gewoon kunt gebruiken.
Losse lusjes zijn overigens ook op deze site te koop: https://ateliergeejee.nl/losse-rubber-lusjes/ . Hoe je ze moet bevestigen, kun je vinden bij het artikel "losse brillenlusjes", te vinden in het blog (doorklikken naar het blog onderaan de home pagina).

De brillenkoordjes zijn ook op maat te bestellen: zowel wat betreft lengte, met en/of zonder versieringen. Je kunt zelf uitmeten met een touwtje hoe hoog jij je bril wilt laten hangen. Wat betreft de versieringen: die zijn wisselend. Let op: op maat gemaakte brillenkoordjes, die je bestelt, zijn niet te ruilen!

Hoe je een schuifkoord kunt maken, zie je op de volgende beschrijving en de foto's laten zien hoe je dit moet doen. Klik even door naar
SCHUIFKNOOP 


 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN