tips-en-trucs
atelier geejee header

Tips en trucs

Tips, trucs en andere wetenswaardigheden
Gebruiksadvies rubberen lusjes:

* schuif het rubberen lusje om de poot van de bril heen en duw dan het metalen ringetje aan.
* schuif daarna het open gedeelte van het rubberen lusje ook over de poot van de bril heen
* beide kanten van het rubber lusje zitten nu over je brilpoot heen en
* afhankelijk van de breedte/ dikte van je poot kun je het rubbertje eventueel nog een keer erom heen doen
* het rubbertje zit dan goed vast om je poot heen, zodat je je bril niet meer kunt verliezen  

           


  

Een andere manier is om je bril dicht te doen: schuif het rubbertje naar je scharnier toe: en je bril blijft dicht hangen aan je koordje (dit kan alleen niet bij alle brillen)Een andere manier is om je bril in een ring te doen. Je hebt dan je bril zonder koordje op, kan ook prettig zijn.

     

Mocht het zijn, dat je brillenpoten heel erg dun zijn, dan kunnen de bijgeleverde rubbertjes een te grote "prop" worden, wat niet mooi is, als je deze om de poten heen wikkelt. Of ze zijn gewoon veel te groot en ze glijden van je poten af....Dan kun je het oplossen, door het rubbertje eraf te halen (of te knippen) en een klein mini elastiekje (met een diameter rond de 10 of 12 mm) er voor in de plaats te zetten. Dit is veel dunner en valt dus ook veel minder op. Zie op de onderstaande foto. Let er wel op dat deze elastiekjes veel eerder kapot kunnen gaan, omdat het zo dun is en dan eerder aan vervanging toe is. Controleer de elastiekjes dus regelmatig, zodat je je bril niet kwijt raakt!  Je kunt deze elastiekjes ook kopen op deze site: https://ateliergeejee.nl/12-kleine-mini-elastiekjes-doorzichtig-of-gekleurd/   Of je kunt mini elastiekjes kopen bij de drogisterij of een kapper....zorg dat de diameter zo klein mogelijk is (rond de 10 - 12 mm) zodat het aantal wikkels rond de brillenpoten zo weinig mogelijk is. Zit het elastiekje door het ringetje, dan rol je het open stuk zo strak mogelijk om je brillenpoten heen. 

     
 


Hoe bevestig je een nieuw rubber lusje aan je brillenkoord?


Het rubbertje zit vast aan het metalen ringetje. Maak dit metalen ringetje met het liefst twee tangetjes open (of een tangetje en bv een pincet). Opening bovenin (zie de foto), buig dan het linker tangetje van je af, het rechter tangetje naar je toe. Je behoudt zo dezefde grootte van het ringetje. Duw het rubbertje of elastiekje er in (of haal het er uit) en sluit het weer goed af (zonder kiertje ertussen), zodat je zeker weet dat het elastiekje of rubbertje er niet meer uit kan. Draai dan het rubbertje of elastiekje een aantal malen om je brillenkoord heen, zodat je koordje niet meer van je bril af kan glijden (zie ook bovenstaande foto's). 

Tip: Heb je nu geen twee tangetjes en wil je het rubbertje vervangen door een elastiekje, dan kun je ook nog het rubbertje doorknippen (dan blijft het metalen ringetje gewoon gesloten) en dan haak je het elastiekje erin met een lus, zie op bovenstaande foto's.


Alle koordjes die worden verkocht door Atelier Geejee zijn geschikt voor alle soorten brillen, de lengte is ongeveer 65 cm. Afwijkende lengtes kunnen besteld worden. Alles is handwerk.


Tips en trucs voor het onderhoud van brillenkoordje


Als je een nieuw koordje hebt gekocht, dan kan het zijn, dat het nog wat stug is. Leer moet even soepeler worden door het dragen (net als nieuwe schoenen). Bovendien heeft leer op een rol gezeten, dus kan het zijn, dat in het begin je koordje nog niet soepel "recht" naar beneden valt, ook dat kan dan even duren. Je kunt er een handje bij helpen, door het koordje wat soepeler te maken in je handen.Trek er wat aan, verfrummel het leer tussen je beide handpalmen, zodat de "krul" van de rol er wat eerder uit gaat. Trek het dan weer recht, zonder dat je aan de rubbertjes trekt. Herhalen, indien dit nodig is. 

Voor eventuele nieuwe losse rubbertjes: klik
HIER


Onderhoud van leren koordjes om ze zo lang mogelijk mooi te houden
 
 • Doe altijd voorzichtig met een brillenkoordje: het blijft een soort sieraad en trek niet te hard aan de rubbertjes: behandel het met voorzichtigheid, dat is ook beter voor je bril
 • Leer kan hard worden als het lang in de zon ligt. Of het gaat verkleuren. Leg het dan ook niet lang in de zon. En berg het leren koordje op als je het langere tijd niet gebruikt in een donkere omgeving (een lade of iets dergelijks)
 • Leer kan gaan barsten, als het te droog wordt, geef een likje (olijf)olie om het leer weer wat zachter te maken
 • Leer kan nog wel gewild zijn door huisdieren, die erop willen gan knagen, als ze het koordje te pakken kunnen krijgen. Leg het koordje dan ook goed hoog weg, zodat je huisdieren er niet bij kunnen komen
 • Koordjes van Atelier Geejee zijn niet bedoeld om er mee te gaan sporten. Koop daarvoor een speciaal sportkoordje, wat voor sporten is gemaakt
 • Doe voorzichtig met werken in de tuin bv. Je blijft snel hangen met een koordje, wat daardoor snel kapot getrokken kan worden
 • Kijk regelmatig even naar het ringetje waarmee je koordje aan het rubbertje is bevestigd. Zit dit nog goed dicht? Zo niet, pak een tangetje en buig het ringetje weer goed dicht
Onderhoud van sieraden in het algemeen
 • Doe je al je sieraden af als je gaat slapen
 • Warmte, vocht en cosmetica zijn niet goed voor sieraden die niet gemaakt zijn van edelmetaal. Zorg dat je sieraad absoluut niet in contact komt met vocht. Ga er dus ook niet mee onder de douche. Vloeibare stoffen, zoals water, haarlak, parfum en alcohol beschadigen je sieraad. Het zorgt ervoor dat de metalen dof worden en eerder slijten. Doe dus alles af als je gaat douchen of zwemmen en doe je make-up en parfum op voordat je je iets om doet. Laat parfum ook altijd eerst even goed drogen en bewaar sieraden niet in de badkamer.
 • Sieraden houden niet van zweet. Zweet tast de metalen en gebruikte materialen aan. Doe daarom alles af als je gaat sporten.
 • Als metalen onderdelen of verzilverde onderdelen en ook 925 zilver verkleurt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, of een speciaal daarvoor geschikt zilverpoetsdoekje. Note: Atelier Geejee verkoopt vrijwel geen echt zilver: wel verzilverd en dit laagje zilver gaat er op den duur van af. Hoe lang dit laagje "goed" blijft, is moeilijk te zeggen, dat is ook weer afhankelijk van bovengenoemde tips (water, zweet enz vermijden), hoe vaak je iets draagt (elke dag bv).
 • De zuurtegraad van de huid tast onedel metaal aan, waardoor het op den duur zal verkleuren. De zuurtegraad is van elke persoon anders. Daardoor zullen bij de ene persoon metalen onderdelen sneller verkleuren dan bij de ander. Ook eventueel gebruik van medicijnen is van invloed op dit proces. Helaas kun je hier niks aan doen of veranderen.
 • Pas op: heb je een pacemaker, gebruik dan geen metalen magneetsloten: want dit geeft moeilijkheden!!
 • Los maken van magneetsloten: je schuift beide delen los van elkaar, dus niet trekken!
 • Memory wire armband omdoen: wikkel de armband rustig om je arm, volg de wiredraad, zodat alle wikkels rond je pols komen te zitten. Met afdoen doe je precies hetzelfde, maar dan andersom
 
 • Handigheidje bij het omdoen van een armband: als je alleen bent en je hebt moeite met het omdoen van een armbandje: trek een paperclips uit elkaar, zodat je twee lussen over houdt. Een boven en een beneden. Doe de ene lus door de armband aan de kant van het oogje en houdt dit vast in je hand. Het slotje kun je nu makkelijk door het oogje halen en de paperclip kun je daarna verwijderen. Klaar is de klus!

Onderhouden van sieraden, gemaakt met/van polymeer klei
 • Als polymeerklei dof wordt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, zodat de klei weer gaat glanzen.Polymeerklei is overigens wel waterbestendig en kleurvast. Meestal is de polymeerklei afgelakt, dan hoef je er niets aan te doen.
Polymeerklei is in principe vrij sterk, maar een “open” armband (dus een armband van fimoklei met opening) moet je niet te ver open buigen, anders knapt deze door de spanning die erop wordt gezet. Doe je armband met beleid om, trek het niet uit elkaar, maar buig de einden voorzichtig van elkaar af ( in lengte van je arm en hand) en probeer de armband dan voorzichtig en met beleid om te doen op het smalste stuk van je pols. Overigens kun je een armband van polymeerklei rustig op de grond laten vallen, dan gebeurt er niets.

Hoe maak ik een schuifknoop? Klik HIER
 

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN