tips-en-trucs

Tips en trucs

Tips, trucs en andere wetenswaardigheden

Tips en trucs voor het onderhoud van brillenkoordjes
Doe altijd voorzichtig met je brillenkoordje. Als je er bv mee in de tuin gaat werken, dan blijft zo'n koordje snel achter iets hangen, waardoor het nog wel eens kapot getrokken kan worden. En ga je sporten, koop bij de wat ruigere sporten een speciaal brillenkoordje wat bedoeld is om mee te sporten. Kijk verder regelmatig even naar de kleine ringetjes die aan de rubber lusjes zitten, of deze nog goed gesloten zijn. Zo niet, pak dan even een tangetje en buig het ringetje weer goed dicht. Hoe je dit doet, staat onderaan deze pagina.  Leg een echt leren koordje nooit lang in de zon: het droogt uit, het verkleurt en gaat dus sneller kapot. Laat het ook niet slingeren, want huisdieren willen nog wel eens gaan knabbelen op een leren koordje. O ja, Atelier Geejee is natuurlijk nooit verantwoordelijk voor schade aan materialen, zoals bv je bril, maar dat zal duidelijk zijn. 

Ik draag zelf al jaren brillenkoordjes, overigens met veel plezier, omdat ik mijn bril zo altijd bij me heb. In de verte heb ik geen bril nodig, maar wel voor het lezen. En lezen doe je nog best wel vaak op een dag! Een brillenkoordje is daar een handig hulpmiddel voor. De brillenkoordjes die ik maak, vallen eerder onder "sieraden", de ene is wat steviger dan de andere, maar let er op! Kijk zelf even in welke situaties het beter is om het koordje af te doen. Soms zet ik mijn bril (nog aan het koordje) korte tijd in mijn haar, zodat de bril niet slingert aan het touwtje (kan gevaarlijk zijn bij klussen bv). Dit, om ongelukken te voorkomen. Met goed gebruik kun je jaren doen met een brillenkoordje, dit heb ik uit eigen ervaring ondervonden. 

Tips en trucs om metalen sieraden zo lang mogelijk mooi te houden
 • Doe je al je sieraden af als je gaat slapen
 • Warmte, vocht en cosmetica zijn niet goed voor sieraden die niet gemaakt zijn van edelmetaal. Zorg dat je sieraad absoluut niet in contact komt met vocht. Ga er dus ook niet mee onder de douche. Vloeibare stoffen, zoals water, haarlak, parfum en alcohol beschadigen je sieraad. Het zorgt ervoor dat de metalen dof worden en eerder slijten. Doe dus alles af als je gaat douchen of zwemmen en doe je make-up en parfum op voordat je je iets om doet. Laat parfum ook altijd eerst even goed drogen en bewaar sieraden niet in de badkamer.
 • Sieraden houden niet van zweet. Zweet tast de metalen en gebruikte materialen aan. Doe daarom alles af als je gaat sporten.
 • Als metalen onderdelen of verzilverde onderdelen en ook 925 zilver verkleurt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, of een speciaal daarvoor geschikt zilverpoetsdoekje. Note: Atelier Geejee verkoopt vrijwel geen echt zilver: wel verzilverd en dit laagje zilver gaat er op den duur van af. Hoe lang dit laagje "goed" blijft, is moeilijk te zeggen, dat is ook weer afhankelijk van bovengenoemde tips (water, zweet enz vermijden), hoe vaak je iets draagt (elke dag bv).  
 • De zuurtegraad van de huid tast onedel metaal aan, waardoor het op den duur zal verkleuren. De zuurtegraad is van elke persoon anders. Daardoor zullen bij de ene persoon metalen onderdelen sneller verkleuren dan bij de ander. Ook eventueel gebruik van medicijnen is van invloed op dit proces. Helaas kun je hier niks aan doen of veranderen.  
 • Pas op: heb je een pacemaker, gebruik dan geen metalen magneetsloten: want dit geeft moeilijkheden!!
 • Los maken van magneetsloten: je schuift beide delen los van elkaar, dus niet trekken!
 • Memory wire armband omdoen: wikkel de armband rustig om je arm, volg de wiredraad, zodat alle wikkels rond je pols komen te zitten. Met afdoen doe je precies hetzelfde, maar dan andersom.
 • Tip: als je alleen bent en je hebt moeite met het omdoen van een armbandje: trek een paperclips uit elkaar, zodat je twee lussen over houdt. Een boven en een beneden. Doe de ene lus door de armband aan de kant van het oogje en houdt dit vast in je hand. Het slotje kun je nu makkelijk door het oogje halen en de paperclip kun je daarna verwijderen. Klaar is de klus!
Tips voor het onderhouden van sieraden, gemaakt van fimoklei:
 • Als fimoklei dof wordt, kun je het oppoetsen met een zachte doek, zodat de klei weer gaat glanzen. Fimoklei is overigens wel waterbestendig en kleurvast. Meestal is de fimoklei gelakt, dan hoef je er niets aan te doen.
Fimoklei is in principe vrij sterk, maar een “open” armband (dus een armband van fimoklei met opening) moet je niet te ver open buigen, anders knapt deze door de spanning die erop wordt gezet. Doe je armband met beleid om, trek het niet uit elkaar, maar buig de einden voorzichtig van elkaar af ( in lengte van je arm en hand) en probeer de armband dan voorzichtig en met beleid om te doen op het smalste stuk van je pols. Overigens kun je een fimo-armband rustig op de grond laten vallen, dan gebeurt er niets.​

Tips voor het onderhouden van leer:
Echt (rund)leer kan uitdrogen, zodat er barstjes in het leer komen. Dit kan dus ook bij brillenkoordjes gebeuren. Je kunt dit voorkomen door je brillenkoordje af en toe in te smeren (olijf)olie, om te zorgen dat je leer soepel blijft. Houd leer goed uit de zon, want daardoor droogt het snel uit, het gaat barsten en uiteindelijk gaat het kapot. Leer kan dus geen direct zonlicht verdragen: bovendien gaat leer verkleuren. Een SCHUIFKETTING in een (leren) veter: hoe werkt dit?
 • De schuifknopen zitten soms vast met lijm, doe daar dus voorzichtig mee.
 • Om je ketting kleiner te maken, houd je de linkerknoop lichtjes vast met je linkerhand en trek dan aan het koord (tussen de beide knopen in) wat door deze knoop heen loopt. Doe hetzelfde bij de andere knoop,zodat de lengte van de veters even lang is tussen de twee knopen in.
 • Wil je de ketting weer groter maken, trek dan voorzichtig aan de veters zowel aan de linkerkant en de rechterkant van de knoop, dan zie je dat de twee knopen weer naar elkaar toe schuiven.
 • Klik nog even door op SCHUIFKNOOP, daar staat precies uitgelegd hoe je de schuifknoop kunt maken, inclusief foto's
Hoe bevestig je een nieuw rubber lusje aan je bril als dit vervangen moet worden?


Je kunt dit het beste doen met twee tangetjes (of met een tangetje en een pincet). Je zet de tangetjes zoals hierboven op de foto staat aangegeven. Dan duw je het ene tangetje van je af en het andere tangetje trek je naar je toe. Zo blijft het ringetje rond en kun je het rubber lusje erin doen. Vervolgens sluit je het ringetje weer goed af, zodat het lusje weer goed is bevestigd aan je brillenkoordje. 
Gastenboek
15-03-2018
Echt een hele mooie site. Dinsdagmiddag brillenkoordje besteld en woensdag al in een hele leuke verp
lees meer >>

02-03-2018
Wat een ontzettend leuke site is dit en wat een enig assortiment. Ik heb 2 brillenkoordjes gekocht e
lees meer >>

Waardering: 9.8/ 10
61 Beoordelingen
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid SLUITEN